Innowacja “Wielkopolska – nasza mała ojczyzna”

WP_20170608_002

Realizacja działań wynikających z planu innowacji “Wielkopolska – nasza mała ojczyzna”.

  • Wycieczka do Żywego Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie
  • Kulinarna podróż przez Wielkopolskę
  • Kilka słów o modzie – wielkopolski strój ludowy

Wycieczka do Żywego Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie

8 czerwca 2017 roku uczniowie klasy 5d wybrali się na wycieczkę do niezwykłego miejsca – Żywego Muzeum Państwa Polskiego w Gnieźnie. Naszą przygodę rozpoczęliśmy wcześnie rano. Wybraliśmy się na spacer do miejsc związanych z historią naszego państwa i miasta. Po długiej wędrówce dotarliśmy na wyspę na jeziorze Jelonek, gdzie mieści się niezwykłe muzeum. Przenieśliśmy się w czasie do wczesnego średniowiecza. Od początku towarzyszył nam opiekun, który oprowadził nas po tym miejscu. Najpierw udaliśmy się do zagrody, w której mieliśmy okazję zobaczyć,  jakich narzędzi używano do polowania i łowienia ryb. Następnie udaliśmy się do garncarza, który zaprezentował nam, w jaki sposób wyrabiano naczynia. Kolejnym miejscem było stoisko z modnymi w średniowieczu strojami, narzędziami do szycia i wyrobu tkanin. Zaraz obok czekał na nas szewc. Tutaj odkryliśmy tajniki wyrobu obuwia i poznaliśmy metody ozdabiania skór. Odwiedziliśmy dom cieśli i kowala, następnie dowiedzieliśmy się , jakich narzędzi używano w walce. Na koniec uczestniczyliśmy w koncercie. Miło było posłuchać dźwięków gęśli, okaryn, piszczałek. Podczas wycieczki uczniowie mogli poznawać historię w terenie poprzez aktywne działanie. Spacer stał się także okazją do zobaczenia wielu ciekawych miejsc i poznania form spędzania czasu wolnego.

Kulinarna podróż przez Wielkopolskę

Uczniowie stanęli przed kolejnym wyzwaniem. Zadanie polegało na poszukiwaniu i gromadzeniu informacji na temat tradycyjnych potraw z regionu. Podczas lekcji zostały zaprezentowane efekty pracy. Szybko okazało się , że kuchnia wielkopolska to nie tylko pyry z gzikiem. Największe zainteresowanie wzbudziły nieznane dzieciom, dość nietypowe nazwy dań: ślepe ryby, czernina”, szagówki, parzybroda , plendze”. Uczniowie dzielili się wiedzą na temat pochodzenia potraw. Wskazywali, które z tradycyjnych produktów posiadają certyfikat, doskonalili umiejętność pisania przepisów. Na zakończenie dzieci pracowały w zespołach i tworzyły książki kucharskie z wybranymi przepisami kuchni wielkopolskiej. Zajęcia przyczyniły się nie tylko do poznania kolejnego elementu kultury regionu, ale były także okazją do świetnej zabawy.

Kilka słów o modzie – wielkopolski strój ludowy

Kolejne zajęcia dotyczyły tematyki związanej z ważnym elementem kultury – strojem regionalnym. Podczas lekcji odbył się pokaz zdjęć i ilustracji przedstawiających stroje z różnych stron Wielkopolski. Dzieci wskazywały charakterystyczne elementy ubioru i bogactwo kolorów. Po prezentacji uczniowie wykonali rysunki i kolorowanki, które zostaną umieszczone na klasowej gazetce. Następne zadanie polegało na gromadzeniu słownictwa i redagowaniu opisu wybranego stroju ludowego. Uczniowie chętnie włączyli się w wykonywanie działań i poszerzyli swoją wiedzę na temat naszego regionu.