
W dniu 25.01.2017 r. w ramach innowacji pedagogicznej „Aktywność ruchowa i zdrowe nawyki żywieniowe jako świadomy wybór dziecka” zorganizowano szkolny konkurs pod hasłem „Słodyczom NIE!”, który polegał na przygotowaniu zdrowych zamienników słodyczy.
Uczniowie przygotowali szereg deserów z wykorzystaniem zdrowych owoców, ziaren zbóż i niewielkiej ilości miodu. Wszystkie desery, ciastka (bez dodatku cukru) cieszyły się ogromnym zainteresowaniem . Przepisy umieszczone zostały w gablotach szkoły oraz na stronie internetowej.
Najsmaczniejsze desery przygotowali uczniowie kl. 3 g.
I miejsce zajęła Zuzanna Frątczak, która przygotowała owocowe smoothie, nutellę z awokado i ciasteczka „Samo zdrowie”. Wyróżnienia otrzymali: Jakub Fleta za bakaliowy baton, Natalia Młodzikowska za bananowe babeczki oraz Oliwia Hudzińska za owocowy deser z jogurtem.
Przepisy – zobacz
Gratulujemy!